20 ℃

Chocoladeletter zeer confronterend voor kinderen met dyslexie

Chocoladeletter zeer confronterend voor kinderen met dyslexie
Foto: Iren Geo / Shutterstock.com

Hulpsinterklazen die hun kind een chocoladeletter willen geven, kunnen daar maar beter nog eens goed over nadenken. Voor kinderen met een leesachterstand kan een chocoladeletter erg confronterend zijn. 

Maar liefst 42 procent van de basisschoolkinderen heeft moeite met het lezen van de eigen chocoladeletter. Het gaat vooral om kinderen met dyslexie. Dat blijkt uit onderzoek van taalkundig pedagoog dr. Frans Vijlbesem. “U kunt zich voorstellen hoe pijnlijk het kan zijn als zo’n kind een chocoladeletter in de schoen vindt. Het kind wéét dat het een letter moet voorstellen, maar heeft geen idee welke”, aldus de deskundige.

Karin Teugels is moeder van de 12-jarige Shakira. “Mijn dochter vond vorig jaar de letter S in haar schoen. Daar heeft ze vier dagen mee geworsteld, voordat we met haar naar dr. Vijlbesem zijn gegaan. Hij stelde vast dat ze dyslectisch is”, vertelt ze.

Om haar de vernedering te besparen, krijgt Shakira dit jaar geen chocoladeletter meer in de schoen. “Ze mocht zelf een ander cadeautje uitkiezen”, zegt moeder Karin. “Ze krijgt een pakket met verschillende smaakjes om te vapen.”

 
Deel dit artikel: