13 ℃

China wil ook een rechtsstaat worden: “Onder de indruk van de rust en duidelijkheid die dat geeft”

Foto: 360b / Shutterstock.com

Een dag nadat een Nederlandse rechter uitsprak heeft gedaan over de avondklok, heeft China laten weten onder de indruk te zijn van onze rechtsstaat. De Aziatische grootmacht wil onderzoeken of zij het communisme kunnen gaan vervangen door een rechtsstaat.

“Indrukwekkend”, was de reactie van de Chinese leider Xi Jinping toen hij hoorde over de Nederlandse rechter die eigenhandig een streep zette door de avondklok. “Deze rechter verdient een standbeeld. Een lichtend voorbeeld voor elke rechtsstaat. En zelfs voor een communistische heilstaat zoals China kan de rust en duidelijkheid die zo’n rechter weet te bewerkstelligen in de toekomst prima werken.”

En dus gaat China volgens Jinping onderzoeken of een rechtsstaat geïmplementeerd kan worden in hun dictatuur: “Nu is het nog zo dat een rechter met een eigen mening de rest van zijn leven in een werkkamp wordt opgesloten. Maar dat geeft nogal maatschappelijke onrust. In de toekomst hopen wij dat te voorkomen door ook onafhankelijke rechters aan stellen die met één pennenstreek elke politieke beslissing kunnen terugdraaien. Dat zal onze dictatuur uiteindelijk ten goede komen.”

 
Deel dit artikel: