14 ℃

China legt netwerk van Nederlandse heropvoedingskampen bloot

video: Videoblocks
Volgens China heeft de Nederlandse overheid in de afgelopen jaren tientallen grootschalige detentiekampen gebouwd. Deze beweringen worden onderbouwd met satellietbeelden en luchtfoto’s waarop diverse zogenoemde vinex-wijken te zien zouden zijn. Volgens de Chinese overheid verblijven hier honderdduizenden Nederlanders onder erbarmelijke omstandigheden.

Op beelden gemaakt in en rondom deze kampen is volgens China duidelijk te zien dat er op georganiseerde schaal ‘(her)opvoeding’ en ‘culturele genocide’ plaatsvindt. Volgens getuigen verblijven er zelfs zeer jonge kinderen. Wat oudere kampbewoners vallen binnen een systeem waarbij ze gedwongen worden arbeid te verrichten om in het dagelijks onderhoud te kunnen voorzien.

Volgens China is Nederland nog steeds bezig met de aanleg van nieuwe kampen, met als excuus een ‘nijpend woningtekort’. “Dit kan niet waar zijn. Er staan ruim 85.000 woningen in Nederland op Funda. Van een tekort is dus helemaal geen sprake”, aldus een woordvoerder van de Chinese regering.

China wil de zaak voorleggen aan de Verenigde Naties. Volgens de Nederlandse regering verblijven de bewoners vrijwillig in de vinexwijken, maar China noemt dat ongeloofwaardig: “Nederland is een mooi, ontwikkeld en gezellig land met leuke steden als Amsterdam en Utrecht, of knusse dorpen als Giethoorn en Strielwouden. Maar tegelijk zitten tienduizenden mensen in kampen als Leidsche Rijn, Ypenburg en Oosterheem. Daar gaat toch niemand met z’n volle verstand vrijwillig wonen?”

 
Deel dit artikel: