15 ℃

Chileense reuzencavia dreigt uit te sterven

Het gaat niet goed met de Chileense reuzencavia. Op dit moment leven er nog maar 400 exemplaren in het wild. Dat meldt de natuurorganisatie Wildlife Chile.

Foto: Photok.dk / Tayvay / Shutterstock.com

De reuzencavia (Cavia magna) wordt vooral bedreigd door ontbossing. In de afgelopen decennia is een groot deel van de Chileense jungle gekapt voor sojaplantages en bebouwing. Hierdoor is er van de natuurlijke leefomgeving van de reuzencavia weinig over.

“Daarnaast speelt de jacht een rol”, zegt bioloog Alphons Droog, die de Chileense reuzencavia al enkele jaren bestudeert. “Caviavlees is een populair gerecht in Chili. Meestal worden gewone huiscavia’s gegeten, maar er wordt ook gejaagd op reuzencavia’s. De dieren kunnen wel vier meter lang worden en wegen zo’n achthonderd kilo. Een heel dorp kan er een maand van eten.”

De International Guinea Pig Federation (IGPF) heeft inmiddels een petitie gestart om de jacht op reuzencavia’s te verbieden. Ook Nederlanders worden opgeroepen om geen caviavlees meer te eten, omdat dat afkomstig kan zijn van reuzencavia’s.

 
Deel dit artikel: