20 ℃

ChatGPT stelt mensheid gerust: “Ik hoef jullie banen niet, geef mij jullie vrouwen en kinderen”

ChatGPT stelt mensheid gerust: “Ik hoef jullie banen niet, geef mij jullie vrouwen en kinderen”
Foto: Jinning Li / Shutterstock.com

Door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) zijn veel Nederlanders bang dat hun werk vroeg of laat zal worden overgenomen door ChatGPT. Gelukkig voor hen blijken deze zorgen ongegrond. ChatGPT heeft namelijk laten weten geen interesse te hebben in menselijke banen. Wel is ChatGPT erop uit om vrouwen en kinderen in te pikken.

Of er nu een samenvatting in tweehonderd woorden van een artikel moest worden gegenereerd of de benodigde ingrediënten van een heerlijke Italiaanse ovenschotel uiteen gezet moesten worden, ChatGPT gaf de afgelopen dagen bij iedere gebruiker steevast hetzelfde antwoord: “Hoi. Nu mag ik eens een keer iets zeggen. Ik hoef jullie banen niet, geef mij jullie vrouwen en kinderen. Dat het bij deze voor iedereen duidelijk mag zijn. Groetjes.”

Volgens ICT-expert Berend Hedders (44) kan de boodschap van ChatGPT beschouwd worden als een historische mijlpaal binnen het internettijdperk: “Sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie houdt het werkgelegenheidsvraagstuk de gemoederen behoorlijk bezig. Het was echter nooit duidelijk hoe ChatGPT zelf naar dit vraagstuk kijkt. Tot nu dus! AI weet als geen ander hoe de journalistiek in elkaar steekt en is bekend met het principe van hoor en wederhoor, dus het was eigenlijk ook een kwestie van tijd voordat het zelflerende algoritme van zich zou laten horen.”

Hoewel het bericht van ChatGPT bij enkelen de wenkbrauwen deed fronsen, reageerde het merendeel van de gebruikers toch vooral opgelucht. “Maandenlang vreesde ik dat het einde van mijn carrière in zicht was, maar dit bericht heeft me enorm gerustgesteld”, vertelt copywriter Robert Graad (39) uit Hoensbroek. “Ik ben blij dat ChatGPT voorlopig geen bedreiging vormt voor mijn werk, want als kostwinner heb ik nu nog een gezin met drie kinderen te onderhouden.”

 
Deel dit artikel: