23 ℃
Kan Nederland hem wel missen?

“Celstraf taalkunstenaar Ali B zou ramp zijn voor Nederlandse cultuursector”

“Celstraf taalkunstenaar Ali B zou ramp zijn voor Nederlandse cultuursector”
Foto: Miho / Wiki Commons CC BY 3.0

HAARLEM - Musicus en taalkunstenaar Ali B staat voor de rechter in Haarlem. Hij wordt verdacht van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. Als hij schuldig wordt bevonden, staat hem een lange celstraf te wachten. Ali B is omstreden, maar kan Nederland wel zonder hem?

Volgens de aanklacht zou Ali B achter de schermen bij een televisieprogramma zangeres Ellen ten Damme hebben verkracht. Ook zou hij een voormalige kandidaat van The Voice of Holland hebben aangerand en daarnaast zou hij nog een derde vrouw hebben verkracht en aangerand. “Je zou kunnen denken: laten we deze respectloze, arrogante snotaap geen podium meer geven. Maar zo simpel is het niet”, zegt muziekjournalist Pieter-Jan Kroese.

“We moeten niet vergeten dat Ali B van onschatbare waarde is voor de culturele sector in ons land. Hij is gezegend met een schitterende rapstem en met zijn muziek brengt hij miljoenen mensen in vervoering”, legt Kroese uit. “Als musicus en woordkunstenaar speelt Ali B een cruciale rol in ons culturele landschap. Als hij in de gevangenis zou belanden, zou dat een verschrikkelijke ramp zijn voor de Nederlandse toonkunst.”

"We hebben het over een muzikaal genie van het kaliber Beethoven, Bob Dylan, of Jacques Brel."
Pieter-Jan Kroese, muziekjournalist

Kroese hoopt dan ook dat de media een wat genuanceerder beeld van Ali B scheppen: “Als hij inderdaad drie vrouwen heeft verkracht en aangerand, dan wil ik dat zeker niet goedpraten. Maar mensen met zo veel talent als Ali B zijn zeldzaam. Niet voor niets is hij een Bekende Nederlander. We hebben het over een muzikaal genie van het kaliber Beethoven, Bob Dylan, of Jacques Brel. Ali B is het fundament onder de Nederlandse muziekwereld. Nederland kán niet zonder Ali B. Daar moet de rechtbank wel rekening mee houden.”

 
Deel dit artikel: