Pastor Ruymert: “Celibaat liever niet in het weekend”

Foto: Studiospeciality / Shutterstock.com

Er is een crisis binnen de katholieke kerk over het celibaat. De huidige paus Franciscus overweegt het celibaat op te heffen, maar voormalig paus Benedictus XVI is daar fel tegen. Pastor Frans Ruymert stelt een compromis voor.

Het celibaat binnen de katholieke kerk houdt in dat geestelijken niet mogen trouwen en dus ook geen seksleven mogen hebben. Paus Franciscus overweegt het celibaat af te schaffen. Hij hoopt dat meer mannen dan zullen kiezen voor het priesterschap. Het plan leidde tot een felle confrontatie met zijn voorganger, Benedictus XVI, die afschaffing van het celibaat onbespreekbaar vindt.

“In de huidige tijd is het celibaat moeilijk vol te houden”, stelt pastor Frans Ruymert. “Ook priesters worden regelmatig geconfronteerd met onweerstaanbare verleidingen. Zeker in de zomer, als de rokjes korter worden. Want ze weten het hoor, de meiden. Ze vrágen er om. Dan vraag ik me af: wat zou Jezus doen?”

Ruymert pleit daarom voor een ‘deeltijd-celibaat’, waarbij geestelijken uitsluitend op werkdagen celibatair leven. “Juist de zondag is een goede dag om van God’s schepping te genieten”, aldus pastor Ruymert. “Ook een priester zal de boel af en toe eens moeten doorsmeren. Of zoals te lezen is in het bijbelboek Efeziërs: ‘Een dorre schoot is des duivels voedingsgrond’.”

 
Deel dit artikel: