16 ℃

De stille overwinning van Italië bij EU-top: cappuccino in heel Europa verboden na middaguur

Foto: Alexandros Michailidis / Dech St / Shutterstock.com

De EU top, die maar liefst vier dagen duurde, ging niet alleen maar over het coronaherstelfonds. Voor veel landen ging het ook om andere gevoelige onderwerpen. Zo heeft Italië een zeer belangrijke overwinning behaald in de categorie ‘ontbijtcultuur’. Vanaf 1 september is het voor alle horecagelegenheden in Europa verboden om na twaalf uur ‘s-Middags nog cappuccino te schenken.

Het is de Italianen al jarenlang een doorn in het oog dat hun ontbijtcultuur in de rest van Europa met voeten wordt getreden. Cappuccino is sinds jaar en dag het ontbijtdrankje van de Italianen en ze willen dat dit ook in de rest van Europa als zodanig wordt gezien. Deze overwinning is volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte belangrijker dan het kleine smetje op de EU-top dat Italië toch de helft van de 209 miljard moet terugbetalen.

Ook de gemiddelde Italiaanse uitbater is tevreden met de nieuwe regeling. Zo zegt Guiseppe Torradino van Trattoria Cappisce, gelegen aan de voet van het Colloseum in Rome: “Het is echt heerlijk dat ik vanaf nu de toeristen met hun sportbroeken en afgetrapte slippers een cappuccino mag weigeren om vier uur ’s middags. Nu kunnen ze kiezen tussen een espresso of een halflauwe icetea uit een blikje voor acht euro. Pure vooruitgang.”

 
Deel dit artikel: