Caloriearme ‘nectar zero’ valt in de smaak bij hommels

Caloriearme ‘nectar zero’ valt in de smaak bij hommels
Foto: HeatherJane / Shutterstock.com

Als het aan Landbouwuniversiteit Meppel ligt, zien we komend voorjaar slankere hommels. De door de universiteit ontwikkelde nectar zero is een succes, zo blijkt uit de eerste proeven.

Dat hommels veel te dik zijn, is bij wetenschappers al langer bekend. Hommels zijn zelfs zo dik, dat het volgens de natuurkundige wetten een wonder is dat ze überhaupt kunnen vliegen. De Landbouwuniversiteit Meppel is het eerste instituut ter wereld dat het hardnekkige overgewicht bij de insecten aanpakt.

Wetenschappers ontwikkelden een nectar met aanzienlijk minder calorieën. “Gewone bloemennectar zit barstensvol suiker. Lekker, maar ook een echte dikmaker. Wij hebben een nectar ontwikkeld op basis van synthetische zoetstoffen. Hierdoor bevat de nectar minder dan één calorie per portie. Toch is de nectar voor hommels nog even smaakvol”, zegt projectleider Wilco Gutschoffer.

Komend voorjaar gaan de wetenschappers proberen zo veel mogelijk hommels voor de ‘nectar zero’ te interesseren. Gutschoffer: “Hommels worden nu gemiddeld maar 28 dagen oud. Niet zo vreemd, gezien de suikerrijke troep die ze eten. Willen we onze biodiversiteit verbeteren, dan zullen de hommels moeten overschakelen op gezondere voeding. Met onze nectar zero is het verschil nauwelijks te proeven. En verder is het voor de hommels gewoon een kwestie van wennen.”

 
Deel dit artikel: