14 ℃

Buurtwacht gaat naleving coronamaatregelen strenger controleren

Foto: Aliaksandra Post / Shutterstock.com

“Natuurlijk controleren we of mensen hun mondkapje dragen, maar daar blijft het niet bij. We kijken bijvoorbeeld ook of ze hun handen hebben gewassen”, zegt buurtwachter Richard Woenders.

Langs alle toegangswegen staan borden met de tekst ‘Pas op, WhatsApp Buurtpreventie’. Wie de wijk binnenrijdt ziet meteen: hier regeert de buurtwacht. De buurtwacht Meppel-Noord staat al jaren bekend als de best georganiseerde buurtwacht van Nederland. Juist nu, in coronatijd, neemt de buurtwacht zijn taak zeer serieus. Voor de komende tijd zijn strenge controles aangekondigd.

“Het is onze plicht om burgers tegen het coronavirus en vooral tegen zichzelf te beschermen”, zegt buurtwacht-commandant Richard Woenders. “Vanaf nu voeren we een zero-tolerance beleid. We staan bij de supermarkt, maar we brengen ook onverwacht huisbezoeken om te controleren hoeveel mensen er binnen zijn. Ook ’s nachts ja. Als het gaat om de veiligheid in de buurt, is wat ons betreft alles geoorloofd.”

“Zoals elke buurtwacht delen wij verdachte situaties via WhatsApp”, legt commandant Woenders uit. “Bijvoorbeeld als twee mensen te dicht bij elkaar staan. Eén berichtje en het hele circus komt in beweging. Er staan dag en nacht 40 buurtwachters paraat om een eventuele besmetting desnoods met harde hand neer te slaan. Burgers moeten hier het gevoel hebben dat ze veilig zijn.”

 
Deel dit artikel: