Buurtbewoners Meppel grijpen man (47) die staatsgreep wilde plegen

Buurtbewoners Meppel grijpen man (47) die staatsgreep wilde plegen
Foto: Edijs Volcjoks / Shutterstock.com

MEPPEL - Zondagmiddag heeft een man van middelbare leeftijd uit Meppel geprobeerd om een staatsgreep te plegen in Nederland. Oplettende omstanders die het zagen gebeuren en besloten de man te overmeesteren en over te dragen aan de politie. Het is dankzij deze alerte landgenoten dat de politieke situatie in Nederland vandaag nog altijd rustig en stabiel is.

“Vanuit mijn woonkamer zag ik hoe hij aan de overkant van de straat zijn huis verliet”, vertelt buurtbewoner Arie (79). “Hij was weliswaar ongewapend, maar oogde vastberaden om de pleuris in dit land te laten uitbreken. Aan het einde van zijn tuinpad sloeg de man linksaf richting de stoep. Toen wist ik meteen: foute boel! Dan loop je namelijk precies in noordoostelijke richting, oftewel, zo richting het Binnenhof in Den Haag.”

Arie besloot hierop buurtbewoners te alarmeren, waarna een groepje van ongeveer tien waaghalzen de man op gepaste afstand in het oog hield en achtervolgde. Vlak voor het einde van de straat slaagden de buurtbewoners erin om de man in te sluiten en hem te ondervragen over zijn zondagse plannen. “Hij zei dat hij ‘gewoon een ommetje aan het maken was’, maar daar trapte gelukkig niemand in”, vertelt Arie. Binnen een kwartier werd de man met zwaailicht en sirenes afgevoerd door de politie, waarmee een nationale en politieke catastrofe werd afgewend.

Arie is trots op zijn moedige buurtgenoten: “Ik heb ongelooflijk veel respect voor hun actie. Ze hebben hun leven op het spel gezet om ons democratisch bestel te beschermen. Je moet het maar durven.”

 
Deel dit artikel: