23 ℃
'Populisme wil ik vermijden'

Burger wil snoeiharde bezuinigingen, maar Kaag twijfelt nog

Burger wil snoeiharde bezuinigingen, maar Kaag twijfelt nog
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

In de Rijksbegroting van volgend jaar zit een gat van miljarden euro’s. De meeste Nederlanders vinden dat het kabinet moet overgaan tot harde bezuinigingen en lastenverzwaringen om het gat te dichten. Toch wil minister Kaag van Financiën nog geen beslissing nemen. “Nu keihard bezuinigen lijkt op populisme en dat wil ik vermijden”, aldus de minister.

Het kabinet kijkt aan tegen een tekort van zo’n 9 miljard euro. “Er wordt over mij weleens gezegd dat ik niet weet wat er in de samenleving speelt, maar dat is niet zo”, zegt Kaag. “Ook ik hoor de roep vanuit de samenleving om snoeiharde bezuinigingen en lastenverzwaringen.”

Toch is de beslissing volgens Kaag moeilijker dan het lijkt: “Ik snap heel goed wat de burger wil. Het is natuurlijk heel verleidelijk om nu op van alles te gaan bezuinigen en allerlei lasten te verhogen, maar dat is wat mij betreft wat te makkelijk. Je kunt niet zomaar gaan snijden in de overheidsuitgaven aan gezondheidszorg, onderwijs of sociale voorzieningen. Je moet ook rekening houden met de kleine minderheid die ertegen is.

 
Deel dit artikel: