16 ℃

Burgemeesters kritisch op permanent hitteplan van het kabinet

Burgemeesters kritisch op permanent hitteplan van het kabinet
Foto: Linear Design / Tymonko Galyna / Arcady / Shutterstock.com

Het permanente hitteplan dat het kabinet deze zomer wil invoeren, krijgt veel kritiek van gemeenten en burgemeesters. Ze vinden onder meer dat het plan te snel in elkaar is gezet.

Volgens minister Kuipers van Volksgezondheid is er haast bij, vooral met het oog op de verwachte temperatuur. Maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en het Veiligheidsberaad hadden graag willen meepraten over het Nationaal Hitteplan. Volgens hen is het plan moeilijk te handhaven.

“In het plan staat onder meer dat mensen voldoende moeten drinken. Daar ben ik het op zich wel mee eens, maar het is nauwelijks te controleren of mensen zich eraan houden. Je kunt handhavers niet het vochtgehalte van burgers laten controleren. In de praktijk werkt dat niet”, zegt burgemeester Hobbert van de gemeente Strielwouden.

Ook is in sommige gemeenten weerstand tegen het permanente karakter van het Nationaal Hitteplan. Volgens de burgemeesters ontbreekt in sommige maanden van het jaar het maatschappelijke draagvlak voor het plan.

Minister Kuipers heeft het Nationaal Hitteplan inmiddels voor advies aan de Raad van State voorgelegd. De bewindsman verwacht dat het plan dan eind november naar de Tweede Kamer kan worden gestuurd. Daarna kan erover worden gedebatteerd.

 
Deel dit artikel: