17 ℃

Burgemeester van Doetinchem woedend over topontmoeting Poetin en Kim Jong-un

Burgemeester van Doetinchem woedend over topontmoeting Poetin en Kim Jong-un
Foto: Kremlin.ru / Alfred Oosterman / Wikiportret.nl / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem doet geen zaken met bedrijven uit Noord-Korea. Ook zijn Noord-Koreaanse diplomaten niet welkom in Doetinchem. Aanleiding is het bezoek van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de Russische president Poetin. Burgemeester Mark Boumans is op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ over de ontmoeting.

“Het bezoek van Kim Jong-un aan Rusland heeft ons doen besluiten om nog eens kritisch te kijken naar onze verhoudingen met Noord-Korea”, aldus de burgemeester. “Gezien de kennelijk nauwe contacten van Noord-Korea met het Russische regime heeft het Doetinchemse college van burgemeester en wethouders besloten om het huidige beleid ten aanzien van Noord-Korea voort te zetten. Dat houdt in dat de relatie tussen Noord-Korea en Doetinchem ook in de komende tijd op een zeer laag pitje blijft.”

Volgens burgemeester Boumans maakt Noord-Korea momenteel ‘geen enkele kans’ op diplomatieke of economische betrekkingen met Doetinchem. In de praktijk komt het erop neer dat Noord-Koreanen geen zaken kunnen doen met typisch Doetinchemse bedrijven als Voegbedrijf Plattenburg en Daisy Nails & Beauty. Boumans: “Ik realiseer mij terdege wat deze beslissing betekent voor de Noord-Koreaanse bevolking, maar tegelijk zien we dat Noord-Korea meer naar Rusland trekt dan naar Doetinchem. Dat kan wat mij betreft niet zonder gevolgen blijven.”

 
Deel dit artikel: