18 ℃

Buitenspeelhelm uiterlijk in 2018 verplicht

Af en toe zie je ze nog: kinderen die zonder helm buitenspelen. Gelukkig kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kinderen wel veilig de straat op te sturen. Waarschijnlijk wordt de buitenspeelhelm uiterlijk in 2018 verplicht.

buitenspeelhelmKristel Wiegerts weet hoe belangrijk de buitenspeelhelm is. Haar dochter Mayke (8) kwam vorige maand ongelukkig ten val. “Ze struikelde over de stoeprand en viel vol op haar hoofd. Een lelijke smak”, zegt ze, terwijl ze Mayke’s kin laat zien. “Ze hield er een flinke schaafwond aan over. Gelukkig droeg ze haar buitenspeelhelm, anders had ze hier nu niet meer gezeten.”

Elk jaar belanden ruim 53.000 kinderen op de spoedeisende hulp met letsel dat ze tijdens het buitenspelen hebben opgelopen. Het verplicht dragen van een buitenspeelhelm moet dat aantal halveren. De helmplicht gaat gelden voor kinderen tot 12 jaar.

Kinderarts Eric Hagens is blij dat de Europese Commissie eindelijk een beslissing heeft genomen. Tijdens zijn werk ziet hij dagelijks kinderen die tijdens het buitenspelen gewond zijn geraakt. “Soms komen ze hier met vreselijk letsel. Schedelbreuken, schaafplekken, noem maar op”, vertelt de arts. “Met een buitenspeelhelm hadden de meeste verwondingen voorkomen kunnen worden. Het is onbegrijpelijk dat er nog ouders zijn die hun kinderen zonder helm buiten laten spelen. Dan faal je als ouder, vind ik.”

 
Deel dit artikel: