16 ℃

Buitenlandse bakkers mogen geen Limburgse vlaai meer bakken

Buitenlandse bakkers mogen geen Limburgse vlaai meer bakken
Foto: Luis Overlander

TAZROUK - Wereldwijd is grote onrust ontstaan, nu Limburgse vlaai officieel is erkend als beschermd streekproduct. De erkenning houdt in dat Limburgse vlaaien alleen nog in Limburg mogen worden gebakken en niet meer op andere plaatsen in de wereld.

De Europese Unie heeft Limburgse vlaai op de lijst van beschermde streekproducten geplaatst. Dat betekent dat de vlaai voortaan alleen op Limburgs grondgebied gebakken mag worden. Een flinke tegenvaller voor bakkerijen elders in de wereld die voor hun omzet afhankelijk zijn van Limburgse vlaai.

Mahmoud Saleh is een van de vele Limburgse vlaaienbakkers in het Algerijnse dorp Tazrouk. “Ik maak de lekkerste Limburgse vlaaien van Algerije”, vertelt hij trots. “Ik heb de vlaaienbakkerij overgenomen van mijn vader en hij weer van zijn vader. Op deze plek worden al honderdvijftig jaar Limburgse vlaaien gebakken. Maar door het besluit van de Europese Unie moet ik mijn bakkerij nu sluiten. Ik kan mijn zaak toch niet verplaatsen naar Roermond, of Valkenburg? Dit is het doodvonnis voor duizenden Afrikaanse Limburgse vlaaienbakkerijen.”

Mahmoud schuift zijn nog eenmaal een Limburgse vlaaienbodem de oven in. “Dit wordt de laatste Limburgse kruimelvlaai”, zucht hij. “Het ergst vind ik het voor mijn klanten. Nooit meer zullen zij genieten van een verse Algerijnse Limburgse vlaai. Door het Limburgse protectionisme hebben miljoenen Algerijnen voortaan om half elf een karig koffiemomentje. En dan heb ik het nog niet eens over de rest van de wereld.”

 
Deel dit artikel: