15 ℃

Budgetcoach: “Houd altijd een buffertje van 125.000 euro achter de hand”

Budgetcoach: “Houd altijd een buffertje van 125.000 euro achter de hand”
Foto: Media Photos / Shutterstock.com

Nederlanders hebben veel te weinig spaargeld. Dat schrijft budgetcoach Meike Hippert in een rapport over Nederlanders en hun spaargedrag. 

“Door de inflatie is noodzaak van sparen groter geworden”, zegt Hippert. “Mensen vergeten dat hun spaartegoed door de inflatie óók minder waard is geworden. Je moet er rekening mee houden dat alles duurder is geworden. Een paar jaar geleden was een paar duizend euro spaargeld nog genoeg om een financiële tegenvaller op te vangen. Tegenwoordig red je het daar niet meer mee.”

“Een kwart van de huishoudens heeft zelfs minder dan een ton op de spaarrekening. Dat is in deze dure tijden al gauw te weinig”, waarschuwt Hippert. “Stel: je Porsche gaat ineens kapot. Dan moet je wel geld hebben voor een nieuwe.”

“Als aan het einde van de maand je salaris is gestort, is het heel verleidelijk om jezelf te verwennen met een cruise of wat extra vastgoed. Toch is het belangrijk om ook een gedeelte opzij te zetten. Voor een gemiddeld gezin is 125.000 euro spaargeld toch echt wel het minimum”, adviseert Hippert.

Volgens de Blaricumse budgetcoach is sparen niet moeilijk. “Bij de meeste banken kun je automatisch een bedrag naar je spaarrekening laten overboeken. Ik spaar elke maand een paar duizend euro. Zo’n klein bedrag kun je makkelijk missen, maar je bouwt zo ongemerkt toch een aardig buffertje op.”

 
Deel dit artikel: