13 ℃

Britse koningin Elizabeth wil ‘nog zeker 30 jaar door’

Britse koningin Elizabeth wil ‘nog zeker 30 jaar door’
Foto: The Royal Navy / Wiki Commons OGL3

Het is groot feest in het Verenigd Koninkrijk, waar koningin Elizabeth II precies zeventig jaar op de troon zit. Zij is daarmee de langst regerende vorst ooit. Toch peinst Elizabeth er niet over om de macht over te dragen aan haar opvolger.

Met haar 96 jaar en 70-jarige jubileum op de troon is koningin Elizabeth het oudste en langst zittende staatshoofd ter wereld. Maar Elizabeth wil meer. In een interview met de Britse krant The Daily Spirits geeft de koningin aan dat zij ‘nog zeker 30 jaar door wil’.

Want na 70 jaar regeren is Elizabeth haar werk nog lang niet zat. “Ik sta elke ochtend om zes uur op en begin met een goed glas wijn. Dan ga ik eerst een uur wandelen rond Buckingham Palace. Daarna lees ik de kranten, laat me bijpraten door de hofhouding en bekijk de beurskoersen. En dan volgen de meetings en werkbezoeken. Meestal lig ik niet voor twee uur ’s nachts in bed. Het is een zware baan, maar ik hou ervan.”

“Je hebt focus nodig om dit werk goed te kunnen doen. Total dedication. Dat mis ik weleens bij andere staatshoofden”, zegt Elizabeth. “Kijk, koningin ben je voor het leven. Ik heb een afschuwelijke hekel aan staatshoofden die er naar een paar decennia al de brui aan geven, zoals Beatrix. Bovendien is mijn opvolger Charles pas 73. Laat hem eerst maar wat meer levenservaring opdoen.”

 
Deel dit artikel: