16 ℃

Bril met isolerend dubbel glas veel beter voor klimaat

Foto: Timothy R. Nichols / Vadym Stock / Shutterstock.com

Diverse milieugroeperingen en GroenLinks zijn enthousiast over de bril met dubbele beglazing. De isolerende werking van het dubbele glas levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen klimaatverandering.

In de woningbouw was het al langer bekend dat dubbele beglazing een isolerende werking heeft, waardoor er minder warmte verloren gaat. Het Groningse bedrijf GreenVision heeft deze techniek voor het eerst toegepast in brillen.

“Iets zwaarder is ‘ie wel geworden, ja”, legt Sandor van ’t Leer uit. Hij haalt zijn bril even van de neus af. Op de vlakke hand weegt hij de bril. Ogenschijnlijk is er niet iets bijzonders aan te zien. Toch draagt Van ’t Leer met zijn bril iets bij aan het klimaat. “Kijk maar eens goed, dan zie je het wel: dubbel glas.” Met zijn vinger wijst hij naar de rand van het montuur. En inderdaad, er is een dubbele glasrand te zien. Net als in bijna alle huizen tegenwoordig.

Van ’t Leer: “Weet u, alle extra isolatie is gewoon welkom. Iedereen moet zelf kijken wat hij of zij kan bijdragen aan een beter klimaat. Natuurlijk, het zijn kleine dingen. Maar alles helpt, begrijpt u? Volgens de opticien zouden mijn ogen het hiermee 0,3 graden warmer krijgen. Dan kan de verwarming in huis dus een stukje lager.”

 
Deel dit artikel: