“Als baby leek hij een heel normaal kind. Pas op de basisschool bleek dat hij anders was dan de anderen. Als er werd gepest in de klas, deed hij nooit mee. Toen hadden we wel in de gaten dat er iets niet klopte”, vertelt moeder Melissa over haar zoon Brian (5).
Naar schatting vijftienduizend kinderen in ons land zijn geboren met empathie. Tijdens de Week van de Empathie wordt aandacht gevraagd voor deze groep. En dat is nodig, want uit onderzoek blijkt dat een empathische gevoelens bij kinderen meestal te laat of helemaal niet wordt opgemerkt.
“Op school dachten ze dat Brian gewoon te aardig was, maar volgens mij was er meer aan de hand. Via de huisarts werden we doorverwezen naar een kinderpsycholoog. Hij ontdekte dat Brian empathie heeft. Ja, dan schrik je wel even”, vertelt Melissa.
Brian zit nu in het tweede jaar van zijn behandeling. “Volgens de psycholoog is er wel wat vooruitgang, maar ik wil geen valse hoop koesteren”, zegt Melissa. “Brian zal zijn leven lang last blijven houden van zijn empathie. Een kopschopper zal hij nooit worden. Daar moeten we gewoon realistisch over zijn.”