18 ℃

Ex-Houthi Bregje Hoppemakers (32): “Het ging mij om de gezelligheid”

Ex-Houthi Bregje Hoppemakers (32): “Het ging mij om de gezelligheid”
Foto: Lunopark / Shutterstock.com

ENSCHEDE - “Het ging mij vooral om de gezelligheid. Samen met de andere Houthi’s stappen, naar de bioscoop of gewoon een avondje met elkaar op de bank hangen”, vertelt de 32-jarige Bregje Hoppemakers uit Enschede. Zij was bijna twaalf jaar lid van de Nederlandse tak van de Houthi’s.

In de media is de laatste weken veel te doen over de Houthi’s. De berichtgeving is meestal negatief. Een grootscheepse aanval van Amerikaanse militairen op gebouwen van de Houthi’s betekende deze week een nieuw dieptepunt voor dit Jemenitische gezelschap. Ex-Houthi Bregje ziet het nieuws met lede ogen aan. “Ik kwam voor het eerst bij de Houthi’s in 2004, als introducee op een clubavond bij ons in Enschede”, vertelt ze.

“Ik werd diezelfde avond nog lid en kwam vanaf dat moment wekelijks in het clubgebouw van de Houthi’s. Er werd gelachen en gezongen. Superleuk allemaal. Niemand kon toen nog vermoeden welke kant het op ging.”

“Twee jaar geleden merkte ik dat de sfeer veranderde”, vervolgt Bregje na een lange stilte. “In het clubgebouw in Enschede en tijdens de videobelletjes met het hoofdkwartier in Jemen ging het steeds vaker over politiek. Er werden hevige discussies gevoerd. Er kwamen leden binnen met andere bedoelingen. Opeens ging het niet meer over karaoke en wijnproeverijen, maar over het aanvallen van schepen op de Rode Zee. Mensen kwamen alleen nog maar bij de Houthi’s om te knokken. Toen was voor mij de lol eraf.”

“Ik wil de terreuracties in de Rode Zee zeker niet goedpraten”, zegt Bregje stellig. “Maar de meeste Houthi’s doen dat soort dingen niet. Die zijn helemaal niet agressief. Heus, de Houthi’s die ik ken zijn hartstikke leuke mensen die gewoon een beetje lol willen hebben. Maar ja, zoals altijd is het weer een klein groepje dat het voor de rest verpest.”

 
Deel dit artikel: