18 ℃

Breezersletten… hoe gaat het nu met ze?

Breezersletten… hoe gaat het nu met ze?
Foto: iStockPhoto - Getty Images

Aan het begin van deze eeuw waren ze in elke discotheek te vinden. Hun naam ontleenden ze aan het drankje Bacardi Breezer, dat in die tijd zeer populair was. In ruil voor een flesje Breezer leverden de zogenoemde “breezersletten” allerlei diensten. Hoe gaat het nu met ze? Wij zochten twee voormalige breezersletten op, twintig jaar later.

“Ik moet toen een jaar of vijftien geweest zijn”, rekent de nu 35-jarige Danique Wollers uit. “Hier in het dorp had je de Upstairs, een populaire discotheek in die tijd. Ik was er bijna elke avond. Eigenlijk kan ik me er niet meer zoveel van herinneren. Ik was dronken en had altijd een rauwe doos, hahaha. Maar ja, wel altijd gratis Breezer natuurlijk.”

Ook Chamilla van Workum van destijds een breezerslet. “Als je bedenkt wat voor smerige dingen ik toen deed”, lacht ze. “Als mijn Breezer op was, ging ik met een of andere gozer even naar het toilet. En dan kreeg ik weer een nieuw flesje. Ik nam meteen een slok om mijn mond te spoelen. Zo deden we dat toen.”

Na 2002 daalde de populariteit van het drankje en de bijbehorende breezercultuur. Danique is onlangs gescheiden en heeft een zoon van 16. Chamilla woont samen en werkt al zo’n twintig jaar als kassière.

Chamilla drinkt het drankje bijna nooit meer. “Ik lust het niet meer, dat mierzoete spul. Goedkoop ben ik nog steeds hoor, maar ik heb nu liever cash.”

 
Deel dit artikel: