13 ℃

Braziliaanse koffieboeren merken nu al gevolgen van stoppen programma ‘Koffietijd’

Braziliaanse koffieboeren merken nu al gevolgen van stoppen programma ‘Koffietijd’
Foto: Brastock / Shutterstock.com / YT CC

Na dertien jaar kwam vrijdagochtend een einde aan het televisieprogramma Koffietijd. Braziliaanse koffieboeren vrezen voor hun toekomst, nu Nederlandse huisvrouwen niet meer actief worden aangemoedigd om koffie te drinken.

Kijken naar Koffietijd was voor talloze Nederlandse vrouwen een vast ritueel in de ochtend. Door de tactisch gekozen titel diende het programma voor veel licht dementerende kijkers vooral als geheugensteuntje, zodat het kopje koffie om 10:00 uur niet werd vergeten. Daarnaast was het programma van cruciaal belang voor Braziliaanse koffieboeren zoals Juán Rodrigo, die zijn omzet voor een groot deel aan Koffietijd te danken heeft.

Rodrigo runt een bescheiden koffieplantage in het Braziliaanse dorpje Jacutinga. “Je denkt misschien dat zo’n televisieprogramma met Pernille La Lau en dat andere vrouwtje weinig effect heeft, maar daar vergis je je in”, vertelt hij. “Nederlandse kijkers werden via de tv elke dag aangespoord om te gaan zitten en koffie te drinken. Je praat over miljoenen liters koffie die er op deze manier doorheen gaan. Natuurlijk merken we dat aan onze export naar Nederland. Ik denk dat het hele dorp hier leefde van Koffietijd.”

Hoe ziet Rodrigo de toekomst, nu Koffietijd is gestopt? “Gelukkig maken we hier nog andere producten”, vertelt hij. “We hebben al een andere Nederlandse zanger/presentator gevonden die daar een programma over wil maken. Cocatijd, maar dat is alleen nog maar een werktitel.”

 
Deel dit artikel: