18 ℃

Brandweerlieden krijgen bewakingsleeuwen om zichzelf te beschermen

Brandweerlieden krijgen bewakingsleeuwen om zichzelf te beschermen
Foto: Eugene Visman / Sergei Mironenko / Shutterstock.com

POELDIJK - Gisterenavond was het weer raak. Tijdens het blussen van een grote brand in Poeldijk werden brandweerlieden belaagd en bekogeld. Volgens woordvoerder van de Veiligheidsregio Marés Fut is de maat nu vol.

“We zien het geweld tegen hulpverleners al jaren toenemen. We hebben helaas het besluit moeten nemen om onze hulpverleners te bewaken met Afrikaanse leeuwen. Elke brandweerauto krijgt een trailer waarin de leeuwen kunnen mee rijden. We hopen dat deze dieren voldoende afschrikken of anders kunnen ingrijpen. Al hopen we natuurlijk dat dat laatste niet nodig is.”

Fut vertelt verder dat de tankautospuiten standaard voorzien gaan worden van antitankwapens als de Stinger en de Javelin: “Je kunt je daarmee van een relatief korte afstand verdedigen. Je moet dan denken aan een afstand tot vier kilometer. Verder zijn onze tactisch managers aan het bekijken of we misschien enkele pantserhouwitsers kunnen overnemen van het leger. Je kunt dan de omstanders vanaf 50 kilometer raken.”

“Het zal zeker effectief zijn wanneer je vooraf een flinke granaat dropt op de plaats van het incident”, legt Fut uit. “Je creëert daarmee een zogenaamd schokeffect, maar onze juristen gaan eerst nog in conclaaf of dit juridisch überhaupt mogelijk is. Je kan natuurlijk ook weleens nevenschade krijgen als je niet goed mikt. Kijk, wat we absoluut niet willen is nóg meer brand.”

 
Deel dit artikel: