17 ℃

“Brandstofprijzen mogen best wat hoger”

De prijs voor een liter benzine of diesel moet flink omhoog. Dat vindt milieuwetenschapper Iep Klepper. De brandstofprijzen stijgen in Nederland minder snel dan in andere Europese landen. Dat staat volgens Klepper haaks op het Europese milieubeleid.

Klepper reageert op een prijsvergelijking van de ANWB, waarover De Telegraaf bericht. “In Nederland was brandstof altijd het duurst, maar nu zien we een trendbreuk”, analyseert Klepper. “Een litertje diesel kost in Nederland slechts € 1,25, terwijl de Italianen daar zonder mokken € 1,41 voor betalen. Ook in Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen en Zwitserland is dat smerige spul duurder. Niemand klaagt daarover.”

Volgens Klepper moeten de brandstofaccijnzen in Nederland fors omhoog. “Nederland heeft een reputatie hoog te houden. Ons land heeft bij het bestraffen van autogebruik altijd een voortrekkersrol gespeeld. Nu hoort Nederland bij de laffe middenmoot. Een litertje Euro 95 kost hier nog maar € 1,61 en andere landen zitten ons op de hielen.”

De milieuwetenschapper vindt dat de overheid snel moet ingrijpen. “De overheid maakt het milieu kapot met deze spotprijzen”, briest hij. “Uit onderzoek is gebleken dat mensen de auto pas laten staan, als een liter benzine € 7,50 kost. Waar wachten we nog op?”

 
Deel dit artikel: