18 ℃

Brabantse jeugd rommelt met steeds zwaarder vuurwerk

Foto: Dmitryp-k / Alexandre Zveiger / Shutterstock.com

“Dit jaar gaan we echt knallen”, lacht Melvin Koers uit Helmond. Zijn vuurwerk is elk jaar groter en spectaculairder. Al maanden is hij bezig met de voorbereiding voor de komende jaarwisseling. De gemeente is bezorgd.

Melvin noemt zichzelf een echte vuurwerkliefhebber. “Ik begon met een een simpel sierpakket van de bouwmarkt, maar elk jaar werd het meer. Zo werkt dat met vuurwerk. Het is verslavend. Je wil elk jaar groter en indrukwekkender. En nu staat deze jongen er”, zegt hij, wijzend op de lanceerinstallatie in het weiland net buiten het dorp.

“Deze is van het Russische leger geweest. Hiermee kunnen we tijdens de jaarwisseling een vuurpijl afsteken van bijna tweeduizend kilo”, legt Melvin uit. “Dit jaar hebben we gekozen voor een conventionele sierlading. De pijl heeft bijna zeshonderd kilo zware explosieven en kaliumnitraat aan boord. Eigenlijk wilden we nucleaire vuurpijlen, die geven een grotere knal, maar daar deed de gemeente moeilijk over.”

“Kijk, je doet het natuurlijk niet alleen voor jezelf”, zegt Melvin over zijn hobby. “Je doet het vooral voor de buurt. Het is leuk om de mensen te laten genieten van mooi vuurwerk.”

 
Deel dit artikel: