
TILBURG - In Tilburg opent deze week het allereerste noodpakkettenrestaurant van Nederland zijn deuren. In restaurant Plan B staan geen seizoensgroenten of dagverse vis op de kaart, maar gerechten die volledig zijn samengesteld uit lang houdbare overlevingspakketten. Op het menu prijken delicatessen als beef jerky met gewelde linzen en ravioli uit blik.
De drijvende kracht achter dit post-apocalyptische concept is chef-kok en survivaldeskundige Gert-Jan Sneef. Hij wil met zijn restaurant een brug slaan tussen gastronomie en totale maatschappelijke instorting. Volgens de chef kijken mensen nog te vaak neer op gevriesdroogde maaltijden en ingeblikt vlees, terwijl deze producten volgens hem de basis vormen van ons toekomstige menu. Hij serveert de gerechten bij kaarslicht, niet voor de romantiek, maar om de gasten alvast te laten wennen aan een leven zonder elektriciteitsnet.
Genieten in nood
“Over noodpakkettenvoedsel bestaan veel misverstanden. Als je vanwege een nucleaire oorlog of langdurige stroomuitval moet onderduiken, hoeft je smaak daar niet onder te lijden. Ook in een noodsituatie mag je best een beetje genieten”, zegt Sneef, terwijl hij een zakje poederkaas over een bord spaghetti van houdbaarheidsdatum 2045 strooit.
Luie darmen
Volgens Sneef heeft het restaurant ook een fysiologisch doel. De moderne mens is volgens hem te verwend geraakt door verse producten en een gevarieerd dieet, waardoor de darmen lui zijn geworden. Een plotselinge overstap naar noodrantsoenen kan in tijden van crisis voor ongemak zorgen, en dat is volgens de chef precies wat je niet kunt gebruiken als de pleuris uitbreekt.
“Het lichaam moet wennen aan elke dag beef jerky”, aldus Sneef. “Je moet je spijsvertering zien als een spier die je moet trainen voor rampspoed. Als je nu begint met het wekelijks eten van zwaar gezouten beef jerky en crackers die naar zaagsel smaken, is de schok minder groot als de wereld in brand staat. Je moet leren om het lekker te vinden.”
Reserveren is beperkt mogelijk, vertelt Sneef: “Ik plan niet te ver vooruit. Bij sommige restaurants kun je maanden van tevoren reserveren, maar het is de vraag of de wereld dan nog bestaat.”

