17 ℃

Brabant beschikt over kernwapens

De provincie Brabant is in het geheim al jarenlang een kernmacht. De Brabanders beschikken over kernwapens die zijn opgeslagen op een basis van de Brabantse luchtmacht in het dorpje Volkel.

Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Naast Rusland, de Verenigde Staten en India blijkt ook Brabant een kernmacht. De Brabantse luchtmacht heeft nucleaire bommen van het type B61. Dat blijkt uit een gelekt document van de NAVO. Hoeveel kernwapens de Brabanders precies in hun bezit hebben is niet duidelijk.

Strategisch deskundige Jan-Hein Scholten noemt het ‘levensgevaarlijk’ dat de Brabanders de beschikking hebben over kernwapens. “Het feit dat Brabant dergelijke massavernietingingswapens heeft is zeer beangstigend”, stelt Scholten. “Het is algemeen bekend dat Brabant op gespannen voet staat met de buurprovincie Zeeland. Tot nu toe kon met woorden worden voorkomen dat het conflict escaleert, maar hoe lang nog? Er komt een moment dat de Brabanders het geduld verliezen. En dan?”

Als de Brabanders besluiten om de kernwapens daadwerkelijk te gebruiken, dan is Brabant het eerste land dat nucleaire wapens inzet in de strijd tegen de Zeeuwen.

 
Deel dit artikel: