13 ℃

Brabander wil vuurwerkverbod omzeilen: “Officieel valt dit niet onder vuurwerk”

Foto: Konstantinks / Shutterstock.com

Tijdens de komende jaarwisseling geldt in het hele land een vuurwerkverbod. Een flinke teleurstelling voor vuurwerkliefhebbers, maar er is een kleine kans dat inwoners van de Brabantse plaats Drunen toch kunnen genieten van spectaculair knalvuurwerk.

“Deze is van het Russische leger geweest”, zegt vuurwerkliefhebber Barry van Nijwegen, wijzend op de lanceerinstallatie in zijn achtertuin. “Je kunt er tweeduizend kilo explosieven mee afsteken, maar volgens de fabrikant is het geen vuurpijl.”

Met de lanceerinstallatie hoopt Van Nijwegen het vuurwerkverbod te omzeilen. “Ik heb het laten uitzoeken door een jurist”, vertelt hij. “In de tekst van het vuurwerkverbod wordt nergens gesproken over intercontinentale ballistische raketten. Dit mag dus gewoon.”

“Ik begrijp de gedachte achter het vuurwerkverbod. De overheid wil de zorg ontlasten. Maar als je hier voorzichtig mee omgaat, kan er eigenlijk niets gebeuren. Ik wacht nog even op een telefoontje van de gemeente, maar ik neem aan dat ze hier niet moeilijk over gaan doen. Wettelijk kunnen ze ons in ieder geval niets maken, denk ik.”

 
Deel dit artikel: