21 ℃

BP teleurgesteld: “Nederland moet Shell nog veel harder aanpakken!”

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Shell moet de CO2-uitstoot drastisch verminderen. Dat heeft de rechter vandaag besloten in een zaak die was aangespannen door meerdere milieuorganisaties. En hoewel de milieuorganisaties door de rechter in het gelijk werden gesteld, vindt de Britse concurrent van Shell dat Nederland nog veel harder moet optreden tegen het bedrijf.

Oliemultinational BP (British Petroleum) is gematigd positief over de uitspraak van de rechter in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het Britse bedrijf kunnen de Nederlandse rechtspraak en de Nederlandse politiek veel meer doen om Shell op de knieën te krijgen: “Wij vinden het belangrijk dat Shell een voorloper wordt als het gaat om het reduceren van CO2-uitstoot. Wat ons betreft kan Shell niet hard genoeg worden aangepakt als het gaat om zo’n belangrijk onderwerp. Het tikje op de vingers dat ze nu hebben gekregen van de rechter vinden wij veel te zuinigjes.”

BP heeft ook concrete voorstellen over hoe Shell het beste kan worden aangepakt: “Het lijkt ons redelijk als Shell alle olievelden voor een appel en een ei moet afstaan aan een West-Europese concurrent. Bovendien lijkt het ons niet meer dan logisch als Shell al zijn belangen in fossiele brandstoffen afstoot. Ook moeten er natuurlijk torenhoge boetes komen voor het bedrijf. En tenslotte moet Shell alle knowhow per direct openbaar maken. Alleen met deze maatregelen kan Nederland aan Shell duidelijk maken dat zij in hun eentje de CO2-uitstoot van de gehele olie-industrie moet dragen. Een mooie uitdaging voor onze zeer gewaardeerde collega’s.”

 
Deel dit artikel: