15 ℃

BP boekt slechts 26 miljard winst: “Die 37 miljard van Shell vonden wij onethisch”

BP boekt slechts 26 miljard winst: “Die 37 miljard van Shell vonden wij onethisch”
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Olie- en gasproducent BP heeft vorig jaar een winst geboekt van 26 miljard euro. Dat is weliswaar een record, maar een flink minder dan de 37 miljard euro die Shell aan winst kon opstrijken.

De winst van BP is ruimschoots minder dan de nettowinst van maar liefst 37 miljard die Shell vorige week bekendmaakte. “Wat Shell doet, is ronduit schofterig”, laat een woordvoerder van BP weten. “Consumenten moeten zich in allerlei bochten wringen om de energierekening te kunnen betalen. Dan kun je als energiebedrijf geen woekerwinsten gaan maken. Dat vinden wij onethisch. Maar Shell heeft daar kennelijk geen enkele moeite mee.”

“Die veertig miljard winst van Shell is aan de consument niet uit te leggen”, vervolgt BP. “Wij laten zien dat het ook anders kan. Onze operationele winst over 2022 bedraagt slechts 26 miljard euro. Ja, dat is inderdaad een record en twee keer zo veel als het jaar ervoor, maar nog steeds een heel bescheiden bedragje. Kijk, wij vinden dat je best geld mag verdienen, maar niet ten koste van alles. Uiteindelijk moet je jezelf nog wel recht in de spiegel aan kunnen kijken.”

 
Deel dit artikel: