22 ℃

Bouw nieuwe kerncentrales vertraagd vanwege stroomtekort

Bouw nieuwe kerncentrales vertraagd vanwege stroomtekort
Foto: Marijs Jan / Shutterstock.com

BORSSELE - Een flinke tegenvaller bij de bouw van de nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele en de Groningse Eemshaven. De nieuwe centrales krijgen voorlopig geen stroomaansluiting, omdat het elektriciteitsnet overvol is.

De coalitie van PVV, BBB, VVD en NSC wil maar liefst vier nieuwe kernreactoren bouwen. Bij de aanvraag voor een bouwvergunning hoort ook het aanvragen van een nieuwe stroomaansluiting. Voorheen was dit slechts een formaliteit, maar het stroomverbruik is in Nederland ondertussen zo opgelopen dat er een wachtlijst is voor nieuwe aansluitingen. Zeker voor zwaardere aansluitingen moeten bedrijven vaak lang wachten. Volgens netbeheerder Delta-Sigma is dat precies het probleem.

“We hebben als netbeheerder de opdracht om voorrang te geven aan woningen. Wanneer er een aanvraag komt voor een zware aansluiting voor een bedrijf, gaan wij het belang toetsen en bekijken we de belasting van het net. Ook in deze aanvraag hebben we onderzoek gedaan, waaruit bleek dat dit niet haalbaar is”, zegt woordvoerder Desmond Tiggelaar.

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

De reeds bestaande kernreactor in het Zeeuwse Borssele

“U moet zich voorstellen dat een kerncentrale niet zomaar een opslagloods is”, legt Tiggelaar uit. “Bij zo’n centrale werken vaak honderden mensen. Die hebben verlichting nodig. Er staan daar computers te draaien. Het gaat om tientallen kilowatts. We hebben echt wel gekeken, maar waar moeten we al die stroom vandaan halen? Bovendien zijn er in deze tijd van stroomschaarste wel belangrijkere dingen dan het bouwen van kerncentrales.”

 
Deel dit artikel: