22 ℃

Bouw metronetwerk Meppel begonnen

Bouw metronetwerk Meppel begonnen
Foto: Nightman1965 / Shutterstock.com

MEPPEL - Werklieden zijn in opdracht van de gemeente Meppel gestart met de aanleg van het metronetwerk onder de stad. Op de Burgemeester Knopperslaan werd vanochtend begonnen met de bouw van de eerste tunnel. 

De eerste metrolijn, de noord-zuid-lijn, verbindt het centrum van Meppel met de buitenwijken Koedijkslanden en Haveltermade. In totaal krijgt de stad ruim 200 kilometer aan ondergrondse metrotunnels, waarmee reizigers zich snel tussen de verschillende wijken kunnen verplaatsen. De bouw neemt ruim vijftien jaar in beslag.

“Vijfhonderd jaar geleden telde Meppel nog maar enkele honderden inwoners, nu zijn het er al ruim 35.000. Een eigen metronetwerk is dus beslist geen overbodige luxe”, zegt burgemeester Richard Korteland. “In de afgelopen jaren hebben grote internationale bedrijven in Meppel een vestiging geopend, zoals McDonald’s. Het is mooi om de stad zo te zien groeien, maar dit leidt ook tot een enorme toename van verkeer in de stad. Dat vraagt om een goed doordacht openbaar vervoersplan.”

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Na enkele uren graven werd een diepte van drie meter bereikt.

Het geld voor de aanleg van het metronetwerk is door de gemeente Meppel in de afgelopen jaren bij elkaar gespaard. In totaal heeft de gemeente 2,4 miljard voor het metronetwerk gereserveerd. “Ja, dat is veel geld”, geeft burgemeester Korteland toe. “Maar daarvoor krijgt Meppel wel het meest fijnmazige metrostelsel van Europa. Op het gebied van openbaar vervoer kunnen we ons straks meten met andere metropolen, zoals Parijs, New York en Chicago.”

 
Deel dit artikel: