14 ℃

Bouterse bereid om volledige celstraf uit te zitten na zijn dood

Bouterse bereid om volledige celstraf uit te zitten na zijn dood
Foto: Suriname Government / Copyrighted free use / Wiki Commons

PARAMARIBO - Desi Bouterse, de voormalige president van Suriname die onlangs definitief werd veroordeeld voor zijn rol in de decembermoorden van 1982, heeft aangegeven dat hij zijn celstraf van 20 jaar na zijn dood wil uitzitten.

Deze stap moet een einde maken aan een reeks juridische manoeuvres, waarin Bouterse en zijn medeveroordeelden eerder gratieverzoeken indienden en vervolgens weer introkken. De controversiële oud-president, die sinds zijn veroordeling op 20 december nog op vrije voeten was, heeft via zijn juristen een ongebruikelijk verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie. Bouterse verklaarde dat hij zich volledig zal schikken naar de uitspraak van de rechter, zij het met een kleine twist.

“Na zorgvuldige overweging en consultatie met mijn juridische adviseurs heb ik besloten om gehoor te geven aan de veroordeling van de rechtbank”, verklaarde Bouterse in een exclusief interview. “Echter, ik ben van mening dat ik mijn bijdrage aan de rechtsgang het beste kan leveren door mijn celstraf uit te zitten na mijn overlijden.”

“Mijn cliënt heeft een epische bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Suriname en het is zijn wens om zijn celstraf na zijn leven op aarde te ondergaan”, verklaarde een van zijn advocaten. “Bouterse wil een voorbeeld stellen voor de toekomstige generaties door te laten zien dat hij niet zal vluchten voor zijn verantwoordelijkheid, zelfs niet na zijn dood.”

 
Deel dit artikel: