22 ℃

Bosbranden… zó herken je ze!

In een groot deel van ons land geldt Code Rood. Door de aanhoudende droogte is het gevaar voor bosbranden zeer groot. Maar hoe herken je een bosbrand eigenlijk? Brandweerman Erwin Kostvaar geeft uitleg.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Dmytro Gilitukha – Ljupco Smokovski – Nieuwspaal

Bosbranden komen in Nederland maar zelden voor en zijn daarom tamelijk onbekend. Misschien heeft u weleens een brand gezien, maar had u niet in de gaten dat het een bosbrand was. De verschillen tussen een gewone brand en een bosbrand zijn namelijk heel klein.

“Niet elke brand is een bosbrand”, legt brandweerman Kostvaar uit. “Een brandend kruis in uw achtertuin of een smeulend lichaam is namelijk wel brand, maar nog geen bosbrand. Het kenmerk van een bosbrand is dat er boomstammen in brand staan. Soms blijft de bosbrand beperkt tot de open haard of de vuurkorf, maar het kan uit de hand lopen.”

“Bosbranden beginnen vaak met iets kleins”, vervolgt Kostvaar. “Iemand gooit achteloos een paar jerrycans benzine het bos in en houdt er een lucifer bij. Dat lijkt onschuldig, maar voor je het weet ontstaat dan een bosbrand.”

 
Deel dit artikel: