
AMSTERDAM - Sterrenrestaurants en luxe hotels zijn inmiddels zo duur geworden dat uit eten of een weekendje weg voor Nederlanders met een normale portemonnee niet meer te betalen is. Deskundigen spreken van een zorgelijke ontwikkeling.
Wie tegenwoordig op een doordeweekse zaterdagavond een eenvoudig sterrenrestaurant binnenstapt, moet diep in de buidel tasten. Een bordje kreeft kost er inmiddels 52 euro, voor beetje Beluga Almas kaviaar moet je zelfs al 200 euro neertellen. En wie daarna wil blijven slapen in bijvoorbeeld het Amstel Hotel, mag nog eens 900 euro extra afrekenen. Voor de meeste Nederlanders is dat simpelweg niet meer te doen.
Anita Dendermonde, alleenstaande moeder van drie kinderen, beaamt dit. “Het is ronduit schofterig dat ze deze prijzen durven vragen”, zegt ze. “Een weekendje weg betekent voor ons mosselen eten bij de lokale brasserie en een nachtje in een Fletcher. Meer zit er gewoon niet in.”
Onderzoeker Nick Rijkamp waarschuwt dat de prijsstijgingen kunnen leiden tot ernstige sociale problemen. “Het zorgt voor heel schrijnende situaties. Bijvoorbeeld als al je vrienden naar Las Vegas vliegen voor een avondje casino en jij kunt niet mee vanwege de kosten. Daardoor kun je je buitengesloten voelen”, zegt hij. “Er kan zelfs een situatie ontstaan waarin bepaalde groepen Nederlanders helemaal geen toegang meer hebben tot bijvoorbeeld foie gras.”