21 ℃

Bootje wacht geduldig op uitkomst Haags asieloverleg

Bootje wacht geduldig op uitkomst Haags asieloverleg
Foto: Anjo Kan / Shutterstock.com

Hij heeft er al een helse tocht opzitten. Toch verwacht de 33-jarige Abu Mawut uit Soedan dat hij de komende dagen nog op de Middellandse Zee dobbert. Het wachten is op de uitkomst van het asieloverleg van het Nederlandse kabinet.

“Even denken hoor”, memoreert Abu. “Eerst een paar maanden onderduiken in Atbarah, vervolgens per auto naar de Libische grens, daar onder het hek door en met het busje naar Tripoli om daar in de rubberboot naar Europa te stappen. En nu lig ik dus hier, maar ik heb begrepen dat jullie kabinet er nog niet uit is of ik erin mag.”

In Den Haag wordt inderdaad nog crisisoverleg gevoerd over het Nederlandse asielbeleid. Vooralsnog hebben VVD, D66, CDA en ChristenUnie nog geen migratiedeal kunnen sluiten. Abu drukt het Nederlandse kabinet op het hart om vooral geen haast te maken. “Maak je over mij geen zorgen. Vandeweek met die storm was het even lastig, maar nu is de zee wat rustiger”, zegt hij. “Ik zou het vervelend vinden als jullie politici zich opgejaagd voelen. Dus nee, kalm aan. Ik hoor wel wat de uitkomst is. Als iemand even een blikje tonijn of een fles water kan komen brengen, dan zou dat wel erg fijn zijn. Verder gaat het goed.”

 
Deel dit artikel: