20 ℃

Boodschappen iets goedkoper na gewonnen veldslag in Oekraïne

Boodschappen iets goedkoper na gewonnen veldslag in Oekraïne
Foto: Sorbis / Shutterstock.com

Wie vandaag in de supermarkt is geweest, heeft het misschien al gemerkt. Boodschappen zijn weer iets goedkoper geworden. Oorzaak is de veldslag bij Bachmoet die door de Oekraïense troepen werd gewonnen.

“Het was al bekend dat de oorlog in Oekraïne van grote invloed is op de prijs van boodschappen in Nederland. Vorig jaar werden levensmiddelen fors duurder. De oorzaak daarvan werd toegeschreven aan de oorlog in Oekraïne. Nu de Russen zich terugtrekken, wordt alles dus weer een beetje goedkoper. Eigenlijk is het heel logisch”, zegt econoom Frans van Deuteren.

Russische troepen bij de Oekraïense stad Bachmoet werden in de afgelopen dagen steeds verder teruggedrongen. Hierdoor werden producten als kaas, saucijzenbroodjes en tandpasta in Nederlandse supermarkten al enkele centen goedkoper.

“We weten allemaal dat er een directe link bestaat tussen de oorlog in Oekraïne en de prijs van onze boodschappen”, aldus de econoom. “Ruwweg kun je stellen dat elke meter terreinwinst in Oekraïne gelijkstaat aan een prijsdaling van 0,2 procent. Dus als de Russen zich in Oekraïne tien meter terugtrekken, wordt een blik uiensoep hier in Nederland drie cent goedkoper.”

 
Deel dit artikel: