13 ℃

Bond Zonder Oren protesteert tegen mondkapjes

Foto: Rasstock / irin-k / Adisa / Shutterstock.com

In Nederland gaan steeds meer stemmen op om iedereen verplicht mondkapjes te laten dragen in de openbare ruimte. Dat is wenselijk om het coronavirus te bestrijden, maar levert voor bepaalde groepen mensen ook problemen op. De Bond van Mensen Zonder Oren (BZO) trekt aan de bel.

Circa vierduizend mensen in ons land hebben om allerlei redenen geen oren. Vaak komt dat door een ongeval, soms betreft het patiënten met het zogeheten Outer Ear Deformation Syndrome (EDS). “We hadden altijd al een probleem met brilmonturen en gehoorapparaten. Daar komen nu die mondkapjes weer bij. Waarom bedenkt men toch steeds hulpmiddelen die mensen achter hun oren moeten klemmen?”, vraagt woordvoerder Ernst Kuyleman van de BZO zich af.

Wie geen oren heeft, zal het mondkapje verticaal over het hoofd moeten trekken. Zelf bedacht Kuyleman een constructie met een schoenveter: “U zult begrijpen dat dit niet comfortabel is. Daarnaast is het nog maar de vraag of deze oplossing voldoende bescherming biedt.”

De BZO zal dan ook niet schromen om naar de rechter te stappen indien het dragen van mondkapjes voor iedereen verplicht wordt gesteld. Kuyleman: “En onze bond staat niet alleen. Ook de Bond zonder Neus (BZN) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging Mondlozen (KNBM) hebben zich inmiddels bij ons aangesloten.”

 
Deel dit artikel: