“Een boerka ondersteunt je ontwikkeling als vrouw”

Het irriteert haar dat er vaak zo negatief over een boerka gesproken wordt. De Europese ambassadeur voor Vrouwenzaken (European Associate for Women’s Affairs, EAWA), mevrouw R. Farrow, meent het serieus: “een boerka is heel belangrijk voor veel vrouwen, accepteer dat”.

boerka-burka-niqab-moslima-islam-moslimMaar ze gaat verder: “Als vrouw heb je ruimte nodig. Ruimte om te groeien. Maar die moet wel veilig zijn. Veilig voor vreemde, nieuwsgierige blikken. Daarom is een boerka goed: het is jouw eigen domein. Noem het een veilig tentje om je heen. Voor vrouwen is zoiets heel belangrijk.”

Volgens Farrow geeft een boerka privacy. “Natuurlijk, je moet open communiceren. Maar wel op jouw tijd. Als vrouw heb je recht op je eigen, veilige omgeving. In jouw boerka ben jij de baas. In je boerka mag je jezelf zijn. Een boerka is een veilige plek voor je tranen. Je haar hoeft niet perfect te zitten en je make-up ook niet. Je mag blozen zonder dat iemand het opmerkt. Weet je hoe fijn dat voelt? Als we eisen dat een vrouw dat opgeeft, dan eis je te veel. Een vrouw heeft recht op haar boerka!”

Zelf draagt Farrow geen boerka. “Ik heb het niet over mezelf. Het ging over de boerka en niet over mij.”

 
Deel dit artikel: