Door mestbeleid geen rustig pensioen

Boeren slaan alarm: voor duizenden dolgelukkige koeien in de bio-industrie dreigt het slachthuis

Boeren slaan alarm: voor duizenden dolgelukkige koeien in de bio-industrie dreigt het slachthuis
Foto: Yadamons / Shutterstock.com

DEN HAAG - Melkveehouders hebben alarm geslagen bij landbouwminister Piet Adema. Volgens de boeren dreigen maar liefst 400.000 dolgelukkige koeien te eindigen in het slachthuis door het strenge Europese mestbeleid.

Koeien in de bio-industrie die klaar zijn met melk geven, mogen van de boeren tot hun dood genieten van een mooi pensioen. Maar door de strenge mestregels dreigt voor deze dieren nu het slachthuis. Boeren en de zuivelindustrie stuurden een brandbrief naar de minister over het verschrikkelijke lot dat de koeien dreigt te treffen.

“Bijna een half miljoen blije, kerngezonde koeien moeten naar het slachthuis als Europa de mestregels niet versoepelt. Een koe kan makkelijk twintig jaar oud worden, maar door de strenge regels is de vraag of ze dat zal halen”, zegt melkveehouder John Briemers.

Met tranen in zijn ogen kijkt Briemers naar zijn koeien, die één voor één machinaal gemolken worden. “Als boer gun ik deze dieren na hun werkzame leven als melkkoe een mooie oude dag. Ik hoop dat ze nog jarenlang rustig van hun pensioen kunnen genieten. Maar als het aan de politiek ligt, eindigen deze dieren in het slachthuis. Hoe harteloos is dat?”

 
Deel dit artikel: