23 ℃

Boeren met tractoren naar Stroe om te laten zien dat ze het milieu wel degelijk serieus nemen

Boeren met tractoren naar Stroe om te laten zien dat ze het milieu wel degelijk serieus nemen
Foto: TasfotoNL / Prochasson Frederic / Shutterstock.com

Boeren liggen onder vuur vanwege de stikstofuitstoot die hun bedrijven zouden veroorzaken en de mogelijke gevolgen daarvan voor het milieu. Om te laten zien dat ze de milieuproblematiek wel degelijk serieus nemen, zullen boeren op 21 juni met tientallen tractoren naar Stroe rijden.

Melkveehouder Johan Ruft (53) uit Schark laat zijn trekker alvast warmlopen voor de rit naar Stroe. “Het is een oud ding en hij rookt als een schoorsteen, maar dat stukkie naar Stroe redt ‘ie nog wel”, lacht hij. “Het lijkt me fantastisch als we daar straks met honderden ronkende trekkers met brullende motoren voor het gebouw van het ministerie staan. Dan kunnen die hoge heren zelf zien dat wij best willen meedenken over een oplossing voor het klimaatprobleem. Het is heus geen onwil.”

Boer Ruft geeft flink gas. Uit de tractor komt een dikke, zwarte rookpluim. “Als je de moeite neemt om met zo’n trekker helemaal naar Stroe te crossen voor het klimaat, dan word je wel serieus genomen”, denkt hij. “Kijk, dit ding zuipt brandstof, niet normaal. Ik moet tientallen liters dure diesel verstoken om hiermee überhaupt in Stroe te komen. Maar als dat bijdraagt aan een oplossing, dan doe ik dat graag.”

 
Deel dit artikel: