Jurist: “Yvon Jaspers opent zonder toestemming brieven”

Foto: YT CC

Als er iets vertrouwelijk is, dan zijn het wel liefdesbrieven. Toch vond Yvon Jaspers het geen enkel probleem om persoonlijke brieven van boeren te openen en zelfs te lezen. Honderdduizenden kijkers van Boer Zoekt Vrouw hebben dit zondagavond zien gebeuren.

Op televisie was te zien hoe presentatrice Yvon Jaspers schaamteloos post openmaakte die niet voor haar was bedoeld. “Ik zag het zelf ook en ik was erg verbaasd”, bevestigt jurist Paul Nafta. “Juist nu mensen zich meer bewust worden van hun privacy is dit heel opmerkelijk. Me dunkt dat Jaspers toch wel bekend is met zoiets als briefgeheim. Artikel 201 in de Wetboek van Strafrecht stelt duidelijk wat hierover de regels zijn.”

Zomaar brieven van een ander openscheuren en de inhoud lezen, dat kan grote gevolgen hebben. De vraag is dan ook of Jaspers hiermee wegkomt. Jurist Nafta: “Stel dat zo’n boer een zaak aanspant tegen mevrouw Jaspers, kan zij tot een jaar gevangenisstraf tegemoet zien. Het is dus niet zomaar iets. Het is een echte, serieuze overtreding. En er waren nogal wat getuigen, als je naar de kijkcijfers kijkt.”

 
Deel dit artikel: