19 ℃
Weer tv-programma onder vuur

Socioloog: “Boer zoekt vrouw lang niet altijd waar”

Foto: Jenoche / Shutterstock.com

Opnieuw ligt een tv-programma onder vuur. Volgens socioloog Ferdinand Dusse is de titel van het programma ‘Boer zoekt Vrouw’ stigmatiserend. 

“Je kunt niet in algemene zin zeggen: boer zoekt vrouw”, zegt Dusse. “Ons land telt ruim vijftigduizend boeren. Hun activiteiten zijn heel verschillend, alsmede hun persoonlijke leefsituatie. Er zijn inderdaad boeren die een vrouw zoeken, maar zeker niet allemaal. De titel ‘Boer zoekt Vrouw’ is dus gedeeltelijk waar, maar veel te kort door de bocht. Een betere titel zou zijn: ‘Sommige Boeren zoeken een Vrouw’.”

Melkveehouder John Briemers (42) is het met de socioloog eens: “Ik heb het televisieprogramma weleens gezien. Presentatrice Yvon Jaspers wekt helaas de suggestie dat boeren vrouwen zoeken. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat dat lang niet altijd zo is.”

“Als ik naar mijn persoonlijke situatie kijk, dan klopt de titel ‘Boer zoekt Vrouw’ al niet”, vervolgt Briemers. “Mijn voornaamste bezigheid is het onderhouden van de melkveehouderij. Vroeger heb ik heus weleens vrouwen gezocht en ook gevonden, maar dat is niet iets waar ik mij nog dagelijks mee bezighoud. En dat geldt voor heel veel boeren. Het probleem van een titel als ‘Boer zoekt Vrouw’ is dat die geen enkele ruimte laat voor nuance.”

 
Deel dit artikel: