13 ℃

Boer Wouter (43) kweekt eerste wagyu-wortel

Boer Wouter (43) kweekt eerste wagyu-wortel
Foto: Albert de Mossel Fotografie

BENNEMEER - In het Noord-Hollandse Bennemeer is wortelkweker Wouter Krijning (43) de eerste boer in Nederland die met succes wagyu-wortelen heeft gekweekt. De wortelen worden volgens Krijning plantvriendelijk en met de grootst mogelijke zorg en aandacht grootgebracht.

“Het begint allemaal met respect voor de wortel”, zegt Krijning. “Elke wortel krijgt zijn eigen stukje grond, een naam en dagelijks een zachte massage met compostrijke aarde. Zo blijft de structuur mals en de smaak diep. Ik praat ook met ze, al vanaf het zaadje. Dat maakt ze rustiger.”

De wortelen groeien onder klassieke muziek en krijgen een speciaal dieet van regenwater, biologische mineralen en een vleugje Noord-Hollandse zeelucht. Krijning benadrukt dat het proces volledig traceerbaar is. “We houden een stamboom bij van elke wortel. Als iemand een wagyu-wortel koopt, kunnen ze precies zien van welke moederwortel hij afstamt.”

Stress

De vraag naar de exclusieve wortelen groeit snel, vooral onder vegetariërs. Volgens Krijning komt dat niet alleen door de smaak. “Onze wortels krijgen de ruimte om te groeien op hun eigen tempo, zonder stress of kunstmatige druk. Als ze geoogst worden, gebeurt dat met zachte hand. Geen rukken, geen trekken.”

Gelukkig

Hoewel de prijs van een kilo wagyu-wortelen momenteel rond de 47 euro ligt, verwacht Krijning dat de markt alleen maar verder zal aantrekken: “Mensen willen zeker weten dat hun groente een goed leven heeft gehad. En als een wortel gelukkig is geweest, proef je dat gewoon terug.”

 
Deel dit artikel: