27 ℃

Boer stoot nog meer stikstof uit dan gedacht

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Veehouders zijn nog vervuilender dan tot nu toe werd aangenomen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de uitstoot van melkkoeien zelfs drie keer hoger is dan gedacht.

Minister Schouten had het CBS gevraagd de daadwerkelijke stikstofuitstoot van veehouderijen te onderzoeken. De uitkomst van het onderzoek is schokkend: de hoeveelheid stikstof die niet door luchtfilters wordt tegengehouden blijkt veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Daarnaast is de stikstofuitstoot de laatste weken sterk toegenomen door lange ritten met tractoren.

Milieudeskundige Iep Klepper is niet verbaasd door de nieuwe cijfers. “We zien dat boeren regelmatig met zware tractoren naar Den Haag reizen. Het gaat om afstanden van soms honderden kilometers. Enerzijds zijn deze voertuigen daar niet voor bedoeld, anderzijds kwam dit voorheen niet voor”, aldus Klepper.

Ook de stikstof van de boer zelf neemt toe. “Het kabinet zou eens kritisch moeten kijken naar de voeding van de boer”, adviseert Klepper. “Boeren eten regelmatig uien en bruine bonen. Het is algemeen bekend dat dat leidt tot winderigheid. Darmgassen bevatten van nature een kleine hoeveelheid ammoniak, dat bestaat uit waterstof én stikstof. Het lijkt misschien niet veel, maar al die windjes bij elkaar opgeteld vormen toch een bedreiging voor het klimaat. Het zou al een heel verschil maken als we de boeren geen uien en peulvruchten meer voeren.”

 
Deel dit artikel: