19 ℃
Boer Reindert (56) wordt niet uitgekocht:

“Mijn hele rotleven zit ik in de koeienstront”

“Mijn hele rotleven zit ik in de koeienstront”
Foto: HQuality / Spixel / Shutterstock.com

Het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes is bij veel boeren hard aangekomen. Remkes adviseert om alleen de 500 tot 600 boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten zo snel mogelijk uit te kopen. Kleine uitstoters zoals Reindert Sneldering (56) hoeven voorlopig niet op een riante uitkoopregeling te rekenen.

“Ik kan wel janken”, zegt Reindert terwijl hij een berg mest wegschept. “Mijn hele rotleven zit ik al tot mijn knieën in de koeienstront. Ik dacht eindelijk te worden uitgekocht, maar nee. Ik heb te weinig stikstof uitgestoten. Voor straf zal ik waarschijnlijk ook de rest van mijn leven op mijn smerige kutboerderij moeten doorbrengen.”

Met een vies gezicht pakt Reindert de uiers van een melkkoe. “Denk je dat dit leuk is?”, vraagt hij. “En ik ben heus niet de enige hoor. Ik ken zat boeren die elke dag tussen die smerige stinkbeesten zitten. Ik heb een zoon van 15. Mijn grote angst is dat hij later ook in deze hel belandt.”

Terwijl hij vermoeid door het weiland sjokt, stapt Reindert in een verse koeienvlaai. Dan breekt hij. “Het enige wat ik wilde, was een beetje perspectief”, zegt hij snikkend. “Een overheid die tegen mij zou zeggen: ‘Reindert, het is mooi geweest. Hier heb je een zak geld, stop er maar mee. Ga maar lekker genieten, jongen’. Maar dat is een droom die waarschijnlijk nooit uitkomt.”

 
Deel dit artikel: