27 ℃

Boer Dirk (61) wint Nationale Poëzieprijs

Boer Dirk (61) wint Nationale Poëzieprijs
Foto: Andrew Balcombe / Ivaylo Ivanov / Air Images / Shutterstock.com

Melkveehouder Dirk Biersum uit Zuidbroek heeft deze week de Nationale Poëzieprijs gewonnen met zijn minigedicht ‘Retteketet, wat een schijtkabinet’.

De 61-jarige Biersum was deze week aanwezig bij de blokkade van een distributiecentrum. Op zijn trekker was een bord gemonteerd waarop het gedicht stond geschreven. Het gaat om een zogenoemde distichon, een gedicht van twee regels, waarbij het woord ‘retteketet’ rijmt op het woord ‘schijtkabinet’.

“Het gedicht trok direct onze aandacht”, zegt juryvoorzitter Enout Langue van de Nationale Poëzieprijs. “Biersum weet de lezer met zijn dichtkunst onmiddellijk te raken. In slechts twee regels weet Biersum zijn diepe gevoelens van onrust krachtig te verwoorden, daarbij op knappe wijze gebruikmakend van het uit de kunsttaal ontleende woord retteketet dat door de foutieve, halfbakken schrijfwijze doelbewust consternatie teweegbrengt.”

Aan de Nationale Poëzieprijs is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden. Ondanks de lovende woorden van de vakjury blijft Biersum bescheiden. “Moi”, aldus de boer.

 
Deel dit artikel: