12 ℃

Blok niet met Rutte mee naar uitvaart Al-Baghdadi

Minister Stef Blok reist niet mee met de Nederlandse delegatie naar de uitvaart van het overleden staatshoofd Abu Bakr Al-Baghdadi. Minister Blok heeft op de dag van de uitvaart andere verplichtingen, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Al-Baghdadi overleed op 27 oktober in Barisha, Syrië. De familie van het islamitische staatshoofd is in diepe rouw, zeker omdat Al-Baghdadi stierf op slechts 48-jarige leeftijd. Zijn dood is te beschouwen als ‘onnatuurlijk’ en was ook onaangekondigd. Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt: “Al-Baghdadi leidde een teruggetrokken, maar niet ongevaarlijk bestaan. Ook nam de Kalief in zijn ambtsperiode beslissingen die weerstand opriepen.”

Vanuit Nederland zullen collega-staatshoofd Z.K.H. Willem Alexander en zijn echtgenote aanwezig zijn bij de uitvaartplechtigheid. In hun gezelschap reist ook minister-president Mark Rutte mee. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zal niet bij de uitvaart aanwezig zijn.

Politiek analist Fons Knielen noemt de afwezigheid van Blok ‘hoogst opmerkelijk’. “Het protocol schrijft voor dat de minister de uitvaart van een buitenlands staatshoofd bijwoont. Het is merkwaardig dat Blok juist op dit moment verstek laat gaan”, aldus Knielen. “Het gaat om een stukje fatsoen, ook al waren er misschien politieke verschillen met de heer Al-Baghdadi.”

 
Deel dit artikel: