Bloemen gelegd bij heksenmonument Efteling

Bloemen gelegd bij heksenmonument Efteling
Foto: Jeroen Kransen / Flickr CC BY-SA 2.0 / https://www.flickr.com/photos/48503061@N00/2578229775

Op initiatief van schrijfster Susan Smit zullen enkele tientallen vrouwen vandaag bloemen leggen bij het heksenmonument in de Efteling. De vrouwen willen eerherstel voor de ‘heks’ die er zou hebben gewoond.

Volgens een oude legende werd het huisje bewoond door een vrouw die zich zou hebben beziggehouden met hekserij. Toen twee kinderen haar bezochten, zou zij de oudste van de twee hebben opgesloten en geprobeerd hebben hem vet te mesten voor consumptie. Marjanka Napolijn van de Stichting Eerherstel Heksen gelooft niets van dat verhaal. Volgens haar is de vrouw het slachtoffer geworden van smaad en laster.

“Ik heb 23 jaar onderzoek gedaan naar deze vrouw”, vertelt Napolijn. “Eeuwenlang is zij beschimpt en verketterd. En nog steeds wordt zij in de Efteling als boosaardig afgeschilderd, alleen maar omdat zij wilde voorkomen dat twee kinderen haar huisje zouden opeten. Het huisje was namelijk gebouwd van snoep en koek.”

Napolijn pleit voor eerherstel voor de vermeende heks: “Ik denk dat zij helemaal geen kwaad in de zin had. Ze wilde slechts voorkomen dat de kinderen hun buikjes zouden vullen met slechte voeding. In die tijd werd je al snel als heks bestempeld, terwijl ze eigenlijk gewoon een zelfstandige, krachtige vrouw was die zich inzette tegen overgewicht bij minderjarigen.”

 
Deel dit artikel: